ΧΑΣΤΕ ΛΙΠΟΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ

συνταγές και μενού της εβδομάδας, μαγειρική ΧΑΣΤΕ ΛΙΠΟΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΛΙΠΟΣ.

Οι τρόποι που ακολουθεί ο κόσμος για να χάσει λίπος, είναι διάφοροι. Παραδόξως, οι περισσότεροι καταλήγουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα! Ας δούμε μερικά μυστικά για να χάσετε λίπος και όχι μυϊκό ιστό ή νερό.

1. Τρώτε πολλά γεύματα.
Ένα κλασικό λάθος είναι να κόβουμε ή να χάνουμε γεύματα. Πιστεύουμε έτσι ότι θα χάσουμε κιλά. Το σώμα όμως δεν αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Στερούμενο τα συχνά γεύματα που έχει ανάγκη, αντιδρά αποθηκεύοντας όση περισσότερη ενέργεια μπορεί στην αγαπημένη του μορφή: το λίπος. Ταυτόχρονα, μειώνει δραστικά τον μεταβολισμό, κάνει δηλαδή περικοπές στην απώλεια ενέργειας. Έτσι, όσοι ακολουθούν μια δίαιτα που στερούν από το σώμα τους γεύματα, συχνά νιώθουν κούραση, εξάντληση και αδυναμία παραγωγής έργου.

2. Τρώτε μικρά γεύματα.
Δυστυχώς όταν σκεφτούμε ένα καλό  γεύμα αγγίζουμε τις 2.000-3.000 θερμίδες. Όταν μιλάμε για διαιτητικά γεύματα συνήθως θεωρούμε ότι 300-600 θερμίδες είναι αρκετές. Αν πρέπει να καταναλώσουμε σε μια μέρα 5-6 γεύματα, ώστε να φτάσουμε τις 2.500 θερμίδες, τότε λίγα γεύματα μπορούν να είναι πάνω από 500 θερμίδες. Τα μικρά γεύματα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας και οδηγούν σε ένα ορμονικό προφίλ που δεν αποθηκεύει, αλλά καταναλώνει λίπος. Ένα γεύμα μπορεί να αποτελείται από 2 μεσαία φρούτα ή ένα φρούτο και ένα γιαούρτι, κ.τ.λ.

3. Αποφεύγετε τα εμφανή λίπη και έλαια.
Τα λίπη και τα έλαια συντελούν ένα πολύ σημαντικό έργο στη διατροφή: προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού ή απλά μας χορταίνουν. Ένα γεύμα, που δεν περιέχει καθόλου λίπη και έλαια, δεν θα μας κρατήσει πολλή ώρα χορτασμένους. Είναι πολύ σημαντικό, να αποφεύγουμε τα εμφανή λίπη και να περιορίζουμε τα έλαια όσο γίνεται. Αυτό, πρακτικά σημαίνει να διαλέγουμε τα ελαφριά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καθαρά κρεατικά, τα πουλερικά, να ετοιμάζουμε σάλτσες ελαφριές, κ.τ.λ. Ακόμα και το ελαιόλαδο, που μπορεί να περιέχει το μυστικό της μακροζωίας των Νοτιοευρωπαίων, περιέχει πολλές θερμίδες και πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή του εντός λογικών ορίων(μία κουταλιά της σούπας ανά 1.000 θερμίδες).

4. Τρώτε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
Πολλές φορές παραμελούμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά, όχι τόσο γιατί δεν είναι νόστιμα, αλλά γιατί είναι μπελαλίδικα επειδή απαιτούν καθάρισμα, πλύσιμο κ.τ.λ. Αλλά, αξίζει τον κόπο! Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλλες ουσίες που τις έχουμε ανάγκη. Συμβάλλουν επίσης στο αίσθημα κορεσμού. Φροντίστε τα δυο μεγάλα γεύματα της ημέρας να περιέχουν πάντα σαλάτα με ελαιόλαδο και ενδιάμεσα να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο με τρία μέτρια φρούτα. Προσοχή στην υπερκατανάλωση! Τα φρούτα περιέχουν αρκετές θερμίδες. Η ποσότητα έχει μεγάλη σημασία. Το σωστό είναι το μέτρο.

5. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες συχνά παραβλέπονται από πολλούς. Προσφέρουν πολλά καλά για την υγεία μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν σημαντικά και στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Αυτό γιατί επιβραδύνουν την απορρόφηση της ενέργειας από το έντερο και έτσι παραμένουμε περισσότερες ώρες χορτάτοι. Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες θα αποδώσει την ενέργεια που περιέχει σωστά, χωρίς απότομες εξάρσεις του σακχάρου του αίματος.

6. Κάντε σωστούς συνδυασμούς τροφών.
Δυστυχώς σπάνια κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς τροφών. Επιμένουμε στο πατάτες-κρέας που βεβαίως ένας τέτοιος συνδυασμός δεν θεωρείται επικίνδυνος για την υγεία, αλλά είναι όσο αντιθρεπτικός. Οι σωστοί συνδυασμοί απαιτούν λαχανικά με ζωικά προϊόντα. Επίσης, δεν είναι σωστό στο ίδιο γεύμα να ανακατεύονται περισσότεροι από μιας μορφής υδατάνθρακες. Όχι, δηλαδή και ψωμί και μακαρόνια και πατάτες!

7. Ξεκινάτε την ημέρα με ένα πλούσιο πρωινό
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά από πολλές ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος να απολαύσει ένα πλούσιο, ελαφρύ γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες, που θα το γεμίσουν ενέργεια. Αν αντί για αυτό ανταμειφθεί με ένα σκέτο καφέ, δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά την υπόλοιπη μέρα. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και τα δημητριακά, ειδικά τα κουάκερ, για πρωινό η πιο καλή και απλή λύση. Είναι ό,τι ακριβώς έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι θρεπτικά, γεμάτα ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και δεν θέλουν καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνάμα, είναι πολύ οικονομικά και παρέχονται σε πολλές γεύσεις για όλα τα γούστα.

8. Περισσότερα όσπρια
Τα όσπρια είναι ένα πολύ σημαντικό μυστικό καλής υγείας και διατροφής! Είναι πάρα πολύ νόστιμα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Τα όσπρια δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη. ενώ είναι γεμάτα ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες. Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όσπρια.

9. Προτιμήστε μακαρόνια από ρύζι και πατάτες
Το ρύζι και οι πατάτες είναι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή απελευθερώνουν την ενέργεια που περιέχουν γρήγορα. Κάτι τέτοιο, οδηγεί σε λιπογόνο ορμονικό προφίλ. Αντίθετα, τα μακαρόνια απελευθερώνουν ενέργεια αργά και σταθερά και μας κρατάνε περισσότερη ώρα χορτάτους.

10. Γυμνάζεστε συχνά
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι άτομα που γυμνάζονται αερόβια τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα μισή με μία ώρα αυξάνουν τον μεταβολισμό τους κατά 10-15%. Με απλά λόγια, σημαίνει, ότι αν αφιερώνετε μόλις 3 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, κάθε τί που θα κάνετε θα σας διώχνει 10-15% περισσότερες θερμίδες. Αν κοιμάστε, ενώ κανονικά χάνετε μόλις 60 θερμίδες την ώρα, θα χάνετε 66-70. Σχεδόν 10 θερμίδες παραπάνω την ώρα. Αν σε μια μέρα καταναλώνετε 2000 θερμίδες, θα καταναλώνετε 200-300 θερμίδες παραπάνω επειδή χθες γυμναστήκατε για μια ώρα. Δεν πρέπει να χάσετε μια τέτοια δυνατότητα!

Περισσότερες πληροφορίες: www.holistic-greece.com

 

 

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CLASSIC STYLE

Φωτ.Shutterstock Images

Η γρήγορη εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έλλειψη χρόνου  μας οδηγούν σε μια...

ΑΜΒΙΕΝΤΕ

Έκθεση Ambiente

Από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου η Διεθνής Έκθεση καταναλωτικών αγαθών...

MY SIXTIES

Φωτ.Shutterstock Images

Σπίτια που ισορροπούν ανάμεσα στα στιλ 50ς και 60ς  μας δίνουν μια λουσάτη εκδοχή αυτών των δύο...

SIMPLE STYLE

Φωτ. Shutterstock images.

Η απλότητα σε μια εποχή υπερκορεσμού είναι προυπόθεση του ευ ζην. Ένα ήρεμο περιβάλλον με minimal άποψη...

MAISON FLOTTANTE

Φωτ. Paul Tahon/ Bouroullec

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη...

SO SIMPLE

Φωτ.: Studio Phobia

H αρχιτεκτονική και η σωστή εφαρμογή της είναι αυτή που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και αναβάθμιση της...

Gmag ΘΕΜΑ

+ food

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ...