ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

συνταγές και μενού της εβδομάδας, μαγειρική ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ

Σπανακόπιτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες... οι πίτες δεν έχουν τέλος, αφου αποτελούν  βασική  συνταγή στην ελληνική οικογένεια. Για να πετύχει όμως μια πίτα, δεν χρειάζεται μόνο καλή γέμιση, αλλά και καλό φύλλο. Παρόλο που οι περισσότεροι σήμερα αγοράζουμε έτοιμα φύλλα, το σπιτικό είναι πολύ καλύτερο και επιπλέον και πολύ εύκολο. Προσωπικά φτιάχνω δυο χοντρά φύλλα ένα κάτω και ένα πάνω φροντίζοντας η επιφάνεια της πίτας να σχηματίζει «ζάρες» που όταν ξεροψηθούν γίνονται πεντανόστιμες.
Ανακατεύουμε  σε μια λεκάνη 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι αλάτι. Σχηματίζουμε ένα λοφάκι με τρύπα στη μέση και ρίχνουμε μέσα 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξίδι και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Zυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό ή αλεύρι.
Στη συνέχεια  σκεπάζουμε τη ζύμη με ένα πανί και την αφήνουμε για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος.Έπειτα τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες, η μια λιγο μεγαλήτερη από την άλλη.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο με κορν φλάουερ και ανοίγουμε πρώτα πιέζοντας,την μπάλα ζύμης με τις παλάμες και στη συνέχεια με τον πλάστη. Προσέχουμε ώστε να απλώνουμε με τον πλάστη την ζύμη προς τα άκρα.Γυρίζουμε  από την ανάποδη και επαναλαμβάνουμε. Όταν το μεγάλο φύλλο καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού σταματάμε. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το φύλλο με τρόπο ώστε να κρεμιέται στα πλάγια το περίσσευμα.Βάζουμε την γέμιση και φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τα περισσεύματα του κάτω φύλλου, πάνω στην επιφάνεια της πίττας, αλείφουμε με λάδι, τρυπάμε με πηρούνι το επάνω φύλλο και ψήνουμε.

Φωτ. shutterstock images.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CLASSIC STYLE

Φωτ.Shutterstock Images

Η γρήγορη εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έλλειψη χρόνου  μας οδηγούν σε μια...

ΑΜΒΙΕΝΤΕ

Έκθεση Ambiente

Από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου η Διεθνής Έκθεση καταναλωτικών αγαθών...

MY SIXTIES

Φωτ.Shutterstock Images

Σπίτια που ισορροπούν ανάμεσα στα στιλ 50ς και 60ς  μας δίνουν μια λουσάτη εκδοχή αυτών των δύο...

SIMPLE STYLE

Φωτ. Shutterstock images.

Η απλότητα σε μια εποχή υπερκορεσμού είναι προυπόθεση του ευ ζην. Ένα ήρεμο περιβάλλον με minimal άποψη...

MAISON FLOTTANTE

Φωτ. Paul Tahon/ Bouroullec

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη...

SO SIMPLE

Φωτ.: Studio Phobia

H αρχιτεκτονική και η σωστή εφαρμογή της είναι αυτή που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και αναβάθμιση της...

Gmag ΘΕΜΑ

+ food

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ...