ΠΟΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

συνταγές και μενού της εβδομάδας, μαγειρική ΠΟΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΣΟΚΟΛΑΤΟΜΑΝΙΑ

Σοκολάτα η αγαπημένη. Όμως έλα που συχνά αναρωτιόμαστε εάν και πόση πρέπει να τρώμε. Κάνει καλό ή κακό; Πότε στις ειδήσεις βλέπουμε ότι κάνει καλό, πότε κάποιος φίλος «που ξέρει» μας λέει ότι κάνει κακό… Τι συμβαίνει;

Τι είναι η σοκολάτα;
Με τον όρο σοκολάτα, πολλοί εννοούν πολλά. Σοκολάτα περιπτέρου μερικοί, σοκολάτα παγωτό άλλοι, σοκολατάκια κάποιοι άλλοι και τέλος, μερικοί σοκολάτα υγείας. Άρα, στην αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μελέτες ασχολούνται με σοκολάτες υγείας και όχι γενικά με σοκολάτες. Μόνον οι σοκολάτες υγείας έχουν μελετηθεί. Η σοκολάτα σε άλλες μορφές είναι αμέσως εκτός θέματος.

Κάτι εξ ίσου σημαντικό με το ποιοτικό ζήτημα, είναι το ποσοτικό. Οι μελέτες αναφέρονται σε σοκολάτες υγείας, που τα άτομα που συμμετέχουν στη μελέτη καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες καθημερινά και όχι σε μεγάλες ποσότητες μερικές φορές τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι έχει νόημα, κάποιος να καταναλώνει λίγη σοκολάτα καθημερινά, αλλά το να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες σοκολάτας (μία ολόκληρη μπάρα, για παράδειγμα) είναι μάλλον υπερβολικό.

Τέλος, ένα ακόμα ποιοτικό θέμα προκύπτει, καθώς δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες. Για παράδειγμα, η σοκολάτα από το Εκουαδόρ, την Κολομβία και την Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν διπλάσιο συγκέντρωση ωφέλιμων συστατικών από αυτήν του Περού και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Και, φυσικά, η συγκέντρωση της σοκολάτας στο τελικό προϊόν έχει τη σημασία της (το ανώτερο που έχω δει είναι 80%, ενώ στις σοκολάτες γάλακτος του περιπτέρου το ποσοστό είναι 29-32%).

Τι περιέχει η σοκολάτα που είναι ωφέλιμο;
Όλη η ιστορία γίνεται, κυρίως, για τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα, που ονομάζονται φλαβινοειδή. Τα φλαβινοειδή έχουν έντονα πικρή γεύση και οι σοκολάτες που δεν είναι πικρές μάλλον έχουν υποστεί επεξεργασία, που μειώνει δραστικά την περιεκτικότητά τους σε φλαβινοειδή. Ψάξτε λοιπόν για την πικρή σοκολάτα!

Τα δεδομένα.
Το μέγεθος των επιστημονικών δεδομένων είναι, συγκριτικά με τη φασαρία που γίνεται, ισχνό. Προέρχεται από μελέτες, κυρίως, σε υγιή άτομα, είναι βραχυχρόνιες, δεν είναι ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, δεν έχουν δημοσιευθεί σε αξιόλογα περιοδικά και στην καλύτερη είναι περισσότερο για ψιλή κουβέντα, παρά για επιστημονική αξιολόγηση.

Τελικά;
Κάποιος μπορεί να απολαμβάνει τη σοκολάτα αν ισχύουν τα εξής:

1. Να μην έχει περιττό βάρος: δηλαδή το βάρος του/της να διατηρείται εντός του 21-28 του Δείκτη Μάζας Σώματος.
2. Να έχει γενικά καλή υγεία, δηλαδή να ασκείται και να μην καπνίζει.

Όταν κάποιος δεν καπνίζει, ασκείται και έχει λογικό βάρος, έχει κάνει ό,τι είναι λογικά δυνατό για να προστατέψει την υγεία του. Η κατανάλωση ή όχι σοκολάτας δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πιθανότητα να πάθει κάποια βλάβη, ακόμα και αν την καταναλώνει συστηματικά, όπως προτείνουν μερικές μελέτες ή δεν την καταναλώνει καθόλου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.holistic-greece.com

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CLASSIC STYLE

Φωτ.Shutterstock Images

Η γρήγορη εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έλλειψη χρόνου  μας οδηγούν σε μια...

ΑΜΒΙΕΝΤΕ

Έκθεση Ambiente

Από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου η Διεθνής Έκθεση καταναλωτικών αγαθών...

MY SIXTIES

Φωτ.Shutterstock Images

Σπίτια που ισορροπούν ανάμεσα στα στιλ 50ς και 60ς  μας δίνουν μια λουσάτη εκδοχή αυτών των δύο...

SIMPLE STYLE

Φωτ. Shutterstock images.

Η απλότητα σε μια εποχή υπερκορεσμού είναι προυπόθεση του ευ ζην. Ένα ήρεμο περιβάλλον με minimal άποψη...

MAISON FLOTTANTE

Φωτ. Paul Tahon/ Bouroullec

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη...

SO SIMPLE

Φωτ.: Studio Phobia

H αρχιτεκτονική και η σωστή εφαρμογή της είναι αυτή που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και αναβάθμιση της...

Gmag ΘΕΜΑ

+ food

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ...