ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ





αρχιτεκτονική διακόσμηση

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Το Ξυλόκαστρο είναι ιδανικός προορισμός για κοντινές και σύντομες αποδράσεις. Από Αθήνα θα φτάσετε σε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά από την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών. Με βάση το Ξυλόκαστρο μπορείτε να οργανώσετε μοναδικές εκδρομές στα γύρω χωριά, το οροπέδιο της Ζήρειας, την χαράδρα της Φλαμπουρίτσας κα.
Μπαίνοντας στο  Ξυλόκαστρο από την παλιά Εθνική εκτείνεται ένα φυσικό πευκόδασος κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου, το δάσος του Πευκιά. Μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια του  που συχνά  καταλήγουν στη θάλασσα. Το δάσος του Πευκιά , είναι το πράσινο ακρογιάλι του Καρυωτάκη και πηγή έμπνευσης του 'Αγγελου Σικελιανού. Δε έχει μείνει ασυγκίνητη στην ομορφιά του και η έβδομη τέχνη με τα γυρίσματα των ταινιών  «Λατέρνα, Φτώχεια Και Φιλότιμο» και  «Κόκκινα Φανάρια».  

Ανάμεσα στο χωριό Καμάρι και Λουτρό, κοντά στο Ξυλόκαστρο, εκβάλλει ο χείμαρρος Φόνισσα με το γνωστό φαράγγι. Το φαράγγι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ορειβατών, αφού ο βαθμός δυσκολίας για τη διάσχισή του είναι μεγάλος. Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινά από το χωριό Κορφιώτισσα.

Οι βόλτες στο Ξυλόκαστρο είναι ονειρεμένες, θα πρότεινα επίσης να επισκεφθείτε στη νοτιοδυτική πλευρά του Ξυλοκάστρου τον ναό του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά. Πριν μπούμε στο εσωτερικό, πάνω από την κύρια πόρτα υπάρχει ψηφιδωτή εικόνα της Θεοτόκου σε αυστηρό βυζαντινό ρυθμό, έργο της Έλλης Βοΐλα. Μέσα στο ναό στο βυζαντινό ξυλόγλυπτο εικονοστάσι βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γερασίμου, μοναδικό ενθύμιο του πρώτου ναού. Έχει επένδυση χρυσή και αργυρή η οποία αφήνει ορατό μόνο το πρόσωποτου Αγίου. Εκείνο που δίνει μεγαλύτερη χάρη στο απλό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της βασιλικής του Αγίου Γερασίμου είναι το μαρμάρινο χαμηλό τέμπλο, έργο του Μ. Νουκάκη ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να δώσει την ομορφιά της Βυζαντινής τέχνης στα θωράκια, στους στύλους, στα κιονόκρανα, στο επιστύλιο και στις παραστάσεις που φαντάζουν πάνω στο τέμπλο. Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου είναι έργα του περίφημου ζωγράφου - αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, δείγματα αυστηρής Βυζαντινής τέχνης.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένηςπου είναι κτισμένη σε παλαιοχριστιανικό ρυθμό.

Το Ξυλόκαστρο και η γύρω περιοχή προσφέρουν όλα όσα αναζητούμε για να ξεφύγουμε από την καθημερηνότητα και να αναζωογονηθούμε σε χρόνο ρεκόρ!

Πληροφορίες για εκδρομές στην περιοχή:

http://www.gmag.gr/placesweekspecial/stymfalia

http://www.gmag.gr/content/feneos