ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

συνταγές και μενού της εβδομάδας, μαγειρική ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΞΙΑ

ΥΛΙΚΑ: 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά, 1/4  φλιντζάνι χυμό λεμονιού, 1/2 φλιντζάνι χυμό πορτοκαλιού, 1/2 φλιντζάνι  βούτυρο καθαρισμένο, αλάτι, πιπέρι. ΓΕΜΙΣΗ: 6 κουταλιές βούτυρο, τα εντόσθια της γαλοπούλας, 1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο, 1/4 κιλού κιμά χοιρινό,  1/4 φλιντζάνι  ρύζι Καρολίνα, 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια, 1/4 φλιντζάνι κουκουνάρια, 2 κουταλιές κονιάκ, 1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφαιρούμε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλένουμε καλα καλά μέσα και έξω και αφήνουμε να στραγγίσει. Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατέυουμε με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείφουμε με το μίγμα τη γαλοπούλα. Πασπαλίζουμε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι.
ΓΕΜΙΣΗ: Πλένουμε και κόβουμε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το βούτυρο, τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και τα  σοτάρουμε. Προσθέτουμε  το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος το ζωμό κότας. Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Γεμίζουμε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας και στη συνέχεια το άνοιγμα της κοιλιάς και το ράβουμε. Αφήνουμε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δένουμε και στερεώνουμε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάζουμε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό και προσέχουμε να μη μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Τη βάζουμε σε φούρνο στους 160 βαθμούς  Κελσίου και αφήνουμε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. ΄Ετσι η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο, γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλουμε από το φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά  ακόμη.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CLASSIC STYLE

Φωτ.Shutterstock Images

Η γρήγορη εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έλλειψη χρόνου  μας οδηγούν σε μια...

ΑΜΒΙΕΝΤΕ

Έκθεση Ambiente

Από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου η Διεθνής Έκθεση καταναλωτικών αγαθών...

MY SIXTIES

Φωτ.Shutterstock Images

Σπίτια που ισορροπούν ανάμεσα στα στιλ 50ς και 60ς  μας δίνουν μια λουσάτη εκδοχή αυτών των δύο...

SIMPLE STYLE

Φωτ. Shutterstock images.

Η απλότητα σε μια εποχή υπερκορεσμού είναι προυπόθεση του ευ ζην. Ένα ήρεμο περιβάλλον με minimal άποψη...

MAISON FLOTTANTE

Φωτ. Paul Tahon/ Bouroullec

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη...

SO SIMPLE

Φωτ.: Studio Phobia

H αρχιτεκτονική και η σωστή εφαρμογή της είναι αυτή που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και αναβάθμιση της...

Gmag [Food] Recipe

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ...