ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ

συνταγές και μενού της εβδομάδας, μαγειρική ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΕΥΣΗ

ΥΛΙΚΑ: 1 αρνάκι 8-10 κιλών, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1 σούβλα με διχάλα, 15-20 κιλά κάρβουνα, προσάναμα, ειδικές βίδες σχήματος Π  για το δέσιμο της ραχοκοκαλιάς, σύρμα, σπάγγο για το δέσιμο , σακοράφα για το ράψιμο της κοιλιάς.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Η πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε πολύ καλά το αρνί, ειδικά στο εσωτερικό του. Αφαιρούμε την συκωταριά, αν δεν το έχει κάνει ήδη ο κρεοπώλης και πλένουμε όλα τα ίχνη αίματος, αλλά και κάθε ίχνος από στομαχικά υγρά του αρνιού. Το πλύσιμο θέλει προσοχή, επειδή ειδικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς του αρνιου μαζεύονται ακαθαρσίες που αν δεν τις ξεπλύνουμε θα αλλοιώσουν την γεύση και οσμή του ψημένου αρνιού!

Σούβλισμα: Μόλις στεγνώσει λίγο το εσωτερικό του αρνιού, το περνάμε στη σούβλα ως εξής: Περνάμε την σούβλα από το πίσω μέρος του αρνιού, κάτω από την ουρά προς τα εμπρός, προσέχοντας η σούβλα να βρίσκεται παράλληλα στη σπονδυλική του στήλη. Η άκρη της σούβλας πρέπει να βγει κάτω από τον λαιμό του αρνιού και να βγει μεταξυ κρανιου και ρυγχους, όπου είναι εύκολο το τρύπημα.

Στη συνέχεια, σφηνώνουμε καλα το ειδικό διχαλωτό σουβλί στο πίσω μέρος της σούβλας, πάνω στα πίσω μπούτια του αρνιού. Δένουμε τα πίσω μπούτια σφιχτά με σύρμα πάνω στη σούβλα. Mε  σύρμα δένουμε σφιχτά τα μπροστινά πόδια πάνω στον λαιμό. Για να μην μετακινείται το αρνί, καθώς γυρνάει η σούβλα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύο ειδικές βίδες, σε σχήμα Π, με τις οποίες τρυπάμε τη ράχη του αρνιού ώστε να εφαρμόσουν πάνω στη σπονδυλική του στήλη. Κατόπιν τις βιδώνουμε σφιχτά από μέσα από το αρνί με τα ειδικά παξιμάδια. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε το πιο σημαντικό: ότι το αρνί θα γυρνάει συνέχεια μαζί με τη σούβλα.

Βάζουμε λίγη ρίγανη, αρκετό αλάτι και μπόλικο πιπέρι σε ένα μπόλ. Τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε αρκετό στο εσωτερικό του αρνιού. Ράβουμε την κοιλιά του αρνιού με σπάγγο χρησιμοποιώντας τη σακοράφα. Προσέχουμε να μην αφήσουμε κενά. Στο εσωτερικό μέρος των ισχίων ανοίγουμε από τις δυο πλευρές μια τρύπα που την γεμίζουμε με το μίγμα αλατι, πιπέρι, ρίγανη. Ανοίγουμε στις «μασχάλες» δύο ακόμη τρύπες και τις γεμίζουμε και αυτές. Αλατίζουμε καλά τον λαιμό και μέσα στο στόμα. Τέλος πασπαλίζουμε εξωτερικά όλο το αρνί με το μίγμα. Υπολογίστε ότι η διαδικασία του σουβλίσματος θα σας πάρει γύρω στη μια ώρα.

Ψήσιμο: Όσο πιο αργό ψήσιμο κάνουμε τόσο πιο νόστιμο θα βγει το αρνί. Για σωστή φωτιά, χρειάζονται και σωστά κάρβουνα. Τα κάρβουνα πρέπει να είναι στεγνά χωρίς υγρασία γιατί δεν θα ανάψει ποτέ η φωτιά. Επιπλέον, ανάβουμε φωτιά αρκετή ώρα πριν βάλουμε το αρνί πάνω, ώστε τα κάρβουνα να έχουν καεί για τα καλά και να έχουν αρχίσει να ασπρίζουν χωρίς να υπάρχει φλόγα. Είναι καλό να έχουμε σε μια άκρη κι άλλα κάρβουνα, ώστε να τα ρίχνουμε σιγά σιγά αφού έχουν καεί κι αυτά. Μόλις είναι έτοιμα και αρκετά τα κάρβουνα, τα απλώνουμε και βάζουμε πάνω τη σούβλα. Ξεκινάμε όσο πιο ψηλά γίνεται και γυρνάμε γρήγορα ώστε να μην «αρπάξει» το αρνί. Αν έχουμε μηχανισμό, ακόμα καλύτερα. Το αρνί στη σούβλα χρειάζεται γύρω στις 3 ώρες αργό ψήσιμο για να γίνει τέλειο. Καθώς περνάει η ώρα, ειδικά αν τα κάρβουνα δεν έχουν πολύ ζέστη, μπορούμε να κατεβάσουμε τη σούβλα πιο χαμηλά.

Προσοχή στο εξής: τα δύσκολα σημεία στο ψήσιμο του αρνιού είναι τα μπούτια, τα μπροστινά πόδια. Οπότε συγκεντρώνουμε περισσότερα κάρβουνα σε αυτά τα σημεία. Αντίθετα τα πλευρά γίνονται εύκολα και δεν χρειάζονται πολλά κάρβουνα. Όταν δούμε να ξεπροβάλλει το κόκκαλο κάτω από τη σάρκα,στο μπούτι, το αρνί στη είναι έτοιμο. Αραιώνουμε τελείως τα κάρβουνα, αφήνουμε να περιστρέφεται 10 λεπτά ακόμα, και μετά σταματάμε την περιστροφή. Το αρνί μας είναι έτοιμο!

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CLASSIC STYLE

Φωτ.Shutterstock Images

Η γρήγορη εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έλλειψη χρόνου  μας οδηγούν σε μια...

ΑΜΒΙΕΝΤΕ

Έκθεση Ambiente

Από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου η Διεθνής Έκθεση καταναλωτικών αγαθών...

MY SIXTIES

Φωτ.Shutterstock Images

Σπίτια που ισορροπούν ανάμεσα στα στιλ 50ς και 60ς  μας δίνουν μια λουσάτη εκδοχή αυτών των δύο...

SIMPLE STYLE

Φωτ. Shutterstock images.

Η απλότητα σε μια εποχή υπερκορεσμού είναι προυπόθεση του ευ ζην. Ένα ήρεμο περιβάλλον με minimal άποψη...

MAISON FLOTTANTE

Φωτ. Paul Tahon/ Bouroullec

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη...

SO SIMPLE

Φωτ.: Studio Phobia

H αρχιτεκτονική και η σωστή εφαρμογή της είναι αυτή που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και αναβάθμιση της...

Gmag [Food] Recipe

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ...