ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
Το καθρέφτισμα του κτηρίου στη λίμνη.
Η λίμνη Στυμφαλία.
Εξωτερική όψη πλατείας με κρήνη.
Κέφαλοι, ψάρια που ζουν στη λίμνη.
με έμφαση στην κουρά και την επεξεργασία του μαλλιού.
Ενότητα Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Κτηνοτροφία , περιγραφή της διαδικασίας
με έμφαση στην κουρά και την επεξεργασία του μαλλιού.
από κοντά τα ψάρια που ζουν στη λίμνη και την τυπική παραλίμνια βλάστηση.
Τομή λίμνης. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν στη βάρκα και να παρατηρήσουν
από κοντά τα ψάρια που ζουν στη λίμνη και την τυπική παραλίμνια βλάστηση.
και αξιοπποίηση των παραπάνω από τον άνθρωπο.
Ενότητα Περιβάλλοντος. Ιδιαιτερότητες των βιότοπων της λίμνης και του βουνού
και αξιοπποίηση των παραπάνω από τον άνθρωπο.
εμφανίζεται η ηλικία τους.
Ενότητα Περιβάλλοντος. Διακρίνονται κορμοί δέντρων της περιοχής και σε τομή
εμφανίζεται η ηλικία τους.
διαδδικασίες για την καλλιέρυεια σιτηρών.
Ενότητα Γεωργικών Ασχολιών. Από δεξιά προς αριστερά περιγράφονται οι
διαδδικασίες για την καλλιέρυεια σιτηρών.
Εξώστης με θέα τη λίμνη, παρατήρηση πουλιών.
Εξώστης.
Κυλικείο και εξώστης, παρατήρησης πουλιών.
  • με έμφαση στην κουρά και την επεξεργασία του μαλλιού.
  • από κοντά τα ψάρια που ζουν στη λίμνη και την τυπική παραλίμνια βλάστηση.
  • και αξιοπποίηση των παραπάνω από τον άνθρωπο.
  • εμφανίζεται η ηλικία τους.
  • διαδδικασίες για την καλλιέρυεια σιτηρών.
αρχιτεκτονική διακόσμηση

Η περιοχή της Στυμφαλίας καμαρώνει για τη φιλοξενία του πρώτου μουσείου περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Μια περιοχή με πλούσιο μυθολογικό περιεχόμενο γίνεται τώρα δείγμα της σύγχρονης τεχνολογικής ανάπτυξης και της οικολογικής ευαισθησίας συμβάλλοντας σημαντικά στη διάσωση του συγκεκριμένου υδροβιότοπου.

Στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας – στον οποίο εντάσσεται και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικά δρώμενα και διοργάνωση εκθέσεων - αναπτύσσονται δύο ενότητες: η πρώτη μας ξεναγεί στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο που το περιβάλλον της λίμνης  επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας (παραδοσιακά επαγγέλματα). Επιπλέον παρουσιάζονται τα γεωλογικά φαινόμενα που μορφοποίησαν τη λίμνη, τις κοινωνικές ομάδες που συνδέθηκαν μαζί της καθώς και το Αδριάνειο Υδραγωγείο (έργο του Αδριανού) και το γοτθικό μνημείο των κιστερκιανών μοναχών της περιόδου της Φραγκοκρατίας.

Το μουσείο, έργο των αρχιτεκτόνων Τάση Παπαϊωάννου και Δημήτρη Ησαΐα, χτίστηκε στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη εξασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη θέα προς αυτήν. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, ενώ ο σχεδιασμός του αξιοποιεί στοιχεία του τοπικού κλίματος όπως τους δροσερούς ανέμους για τη φυσική ψύξη και την ηλιακή ενέργεια για τους χειμερινούς μήνες.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης,από τις 10πμ έως τις 6μμ (από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου) και από τις 10πμ έως τις 5μμ (από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου).

Επικοινωνία: 27470 22296, www.piop.gr

Για την ιστορία

Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείται από τους σπανιότερους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου όπου φιλοξενούνται σπάνια είδη πουλιών ( πελαργοί, αγριόπαπιες, αλκυόνες, κουρούνες, ψαρόνια) και ξεχωριστούς εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου (αμφίβια, τσακάλια, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, νυφίτσες, ασβοί) και επίσης αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για τις…μεταναστευτικές μάζες πουλιών. Αετοί και γεράκια φωλιάζουν στα γύρω βραχώδη σημεία ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ένα είδος ψαριού που ζει μόνο σε αυτήν την λίμνη το οποίο επιβιώνει τις περιόδους ξηρασίας βυθιζόμενο στην λάσπη. Η Στυμφαλία έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 επιβεβαιώνοντας την οικολογική αξία της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής.
Για το μύθο

Η Στυμφαλία, σύμφωνα με το μύθο, έχει πάρει το όνομά της από τον ήρωα Στύμφαλο και είναι η περιοχή που έφτασε ο Ηρακλής για να εκτελέσει έναν από τους άθλους του: να εξοντώσει τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες ήταν πουλιά μεγάλου μεγέθους με σιδερένια νύχια κατέστρεφαν τις σοδειές και σκότωναν ζώα και παιδιά. Ο Ηρακλής κατάφερε - χτυπώντας σιδερένια κρόταλα που είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος - να τις αναγκάσει να εμφανιστούν και τελικά να τις σκοτώσει ρίχνοντας τους δηλητηριασμένα βέλη.