ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ

Ιατρός Στέλιος Πανταζής
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

Ποιες μορφές ευαισθησίας στις τροφές υπάρχουν.
Οι ευαισθησία στις τροφές μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής. Πρωτογενής σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται, δηλαδή δεν γνωρίζουμε την αιτία τους, αν και συχνά υποψιαζόμαστε (χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε). Δευτερογενής σημαίνει ότι η ευαισθησία στις τροφές οφείλεται σε μία γνωστή κατάσταση, όπως διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος ή από την φαρμακευτική αγωγή.

Οι δευτερογενής ευαισθησίες εμφανίζονται συχνά, αλλά συνήθως είναι βραχυχρόνιες και καλά ανεκτές. Όλοι έχουν ακούσει ότι κατά την διάρκεια μίας γαστρεντερίτιδας δεν πρέπει να τρώμε γαλακτοκομικά και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ο λόγος είναι η παροδική διατροφική ευαισθησία που δημιουργείται από την προσβολή του γαστρεντερικού συστήματος. Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδιών που δεν ανέχονται το γάλα για μερικές εβδομάδες μετά από γαστρεντερίτιδα. Φυσικά, μετά από διακοπή των γαλακτοκομικών και λίγο χρόνο ώστε να επουλωθεί η διάβρωση του γαστρεντερικού συστήματος και η ανοχή επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται στις πρωτογενής ευαισθησίες
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αδύνατη, γιατί οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε κάθε άνθρωπο είναι μοναδικοί. Υποθέτουμε όμως ότι εμπλέκονται μία σειρά από παράγοντες. Φαίνεται ότι η υπερκατανάλωση κάποιον τροφών είναι συχνό αίτιο δυσανεξίας στις τροφές. Από το τεστ δυσανεξίας τροφών φαίνεται ότι η δυσανεξία στο σιτάρι είναι πολύ συχνή. Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι καθότι η κατανάλωση σιταριού είναι πολλαπλάσια από τα υπόλοιπα δημητριακά (σίκαλη, κριθάρι, βρώμη) εμφανίζεται και συχνότερα στο τεστ δυσανεξίας τροφών. Τέλος, οι παράγοντες που σχετίζονται με κακή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος γενικά. Σε αυτούς ανήκει η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή και άλλοι.

Τροφικές Αλλεργίες
Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από ανοσολογικούς μηχανισμούς. Τυπικά, η άμυνα του οργανισμού ευαισθητοποιείται απέναντι σε κάποιο στοιχείο της τροφής και η κατανάλωσή της προκαλεί αλλεργική απάντηση. Το εύρος της απάντησης μπορεί να είναι μεγάλο. Οι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ συχνές σε βρέφη και μπορούν να ξεπεράσουν το 10%, αν και πολλοί ειδικοί θεωρούν το νούμερο αισιόδοξο και στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο. Θεωρείται ότι όσο η ηλικία αυξάνεται, τόσο μειώνεται αυτό το νούμερο, και τελικά στους ενήλικές οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται σε λιγότερο από 5% του γενικού πληθυσμού

Διατροφική Δυσανεξία
Η δυσανεξία στις τροφές είναι πολλαπλάσια συχνότερη από την αλλεργία και πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δυστυχώς, δεν έχουν δημοσιευθεί αξιόπιστες μελέτες για την επίπτωση της δυσανεξίας στις τροφές στο γενικό πληθυσμό. Η εκτίμηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο γιατί στο ίδιο άτομο υπάρχουν διακυμάνσεις στην έκφραση των συμπτωμάτων και την έκταση των τροφών που το άτομο αντιδρά. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει δυσανεξία σε μία τροφή και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποφυγής της η δυσανεξία να υποχωρήσει ή ακόμα και να υποχωρήσει αυτόματα, χωρίς διακοπή της τροφής.

Διάγνωση
Η διάγνωση της δυσανεξίας στις τροφές γίνεται με τεστ δυσανεξίας τροφών αίματος ή βιοσυντονισμού. Οι εξετάσεις είναι διαφορετικές, αλλά τα αποτελέσματά τους εξίσου αξιόπιστα. Οι διαφορές του είναι κυρίως πρακτικές.

Η εξέταση με το αίμα είναι η πιο παλιά. Στηρίζεται στην εξέταση με ELISA, όπου ευρίσκονται αντισώματα της τροφής στο αίμα. Αυτό το τεστ δυσανεξίας τροφών είναι επεμβατικό, απαιτεί αιμοληψία και αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό. Μετά από 2-3 εβδομάδες αποστέλλονται οι απαντήσεις.

Θετικά: Το κύριο θετικό είναι ότι μπορούν να γίνουν πολλές εξετάσεις, δηλαδή να εξεταστούν πολλές τροφές, ενώ με στο τεστ δυσανεξίας τροφών με τον βιοσυντονισμό το όριο είναι 120.
Αρνητικά: Στα αρνητικά αυτού του τεστ δυσανεξίας τροφών είναι το σημαντικό κόστος, η αποστολή του δείγματος (μπορεί να αλλοιωθεί λόγω της αυξομείωσης της θερμοκρασίας), η πιθανότητα εξαπάτησης και η αιμοληψία που ενέχει κινδύνους αν γίνεται από μη-ειδικούς.

Το τεστ δυσανεξίας τροφών με τον βιοσυντονισμό είναι το πιο μοντέρνο. Στηρίζεται στην αγωγιμότητα του οργανισμού και στην ηλεκτροχημική αντίδραση του οργανισμού στην «ηλεκτρονική υπογραφή» της τροφής. Οι πιο κοντινές εξετάσεις που είναι κοινώς γνωστές και λειτουργούν με παρόμοια αρχή είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Θετικά: Το κόστος είναι πιο χαμηλό, είναι πιο ακίνδυνο γιατί δεν είναι επεμβατικό (δεν απαιτεί αιμοληψία) και πιο γρήγορο, δεν απαιτεί δεύτερο ραντεβού, αφού τα αποτελέσματα δίνονται στο ίδιο ραντεβού. Τέλος, το γεγονός ότι το τεστ δυσανεξίας τροφών με τον βιοσυντονισμό διαρκεί μόλις 2 λεπτά (με τα πιο μοντέρνα συστήματα) και δίνει στον ιατρό τον χρόνο να αφιερώσει ακόμα 58 λεπτά να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο πως θα εφαρμόσει ορθά τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας τροφών και να μην φύγει από το ιατρείο με ερωτήματα.
Αρνητικά: Δεν μπορούν να εξεταστούν περισσότερες από 120 τροφές. Να είστε ύποπτοι όταν σας λένε ότι μπορούν να εξεταστούν πάνω από 120 τροφές.

Εφαρμογή των αποτελεσμάτων
Πριν αρκετά χρόνια, ο κόσμος δεν ήταν συνειδητοποιημένος τι ακριβώς κάνει ούτε που αποσκοπεί το τεστ δυσανεξίας τροφών. Υπήρχε μεγάλη υποψία για την αποτελεσματικότητά του τεστ δυσανεξίας τροφών και άρνηση να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα. Σήμερα, η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Όλοι πλέον καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ότι τρώμε. Εχουμε ακούσει πολλούς που έχουν κάνει το τεστ δυσανεξίας τροφών και είμαστε πιο ενήμεροι.

Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων του τεστ δυσανεξίας τροφών δεν είναι πολύ δύσκολη και ανατροφοδοτείται θετικά από την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων ή την μεγάλη διαφορά στον βάρος. Μετά το τεστ δυσανεξίας τροφών, και μόλις λίγες ημέρες εφαρμογής των αποτελεσμάτων του τεστ, το κιλά φεύγουν γρήγορα, αλλά όχι επικίνδυνα, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η ευεξία που νιώθει το άτομο και ενισχύεται από το «ξεφούσκωμα».

Περισσότερες πληροφορίες: www.holistic-greece.com

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CLASSIC STYLE

Φωτ.Shutterstock Images

Η γρήγορη εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η έλλειψη χρόνου  μας οδηγούν σε μια...

ΑΜΒΙΕΝΤΕ

Έκθεση Ambiente

Από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου η Διεθνής Έκθεση καταναλωτικών αγαθών...

MY SIXTIES

Φωτ.Shutterstock Images

Σπίτια που ισορροπούν ανάμεσα στα στιλ 50ς και 60ς  μας δίνουν μια λουσάτη εκδοχή αυτών των δύο...

SIMPLE STYLE

Φωτ. Shutterstock images.

Η απλότητα σε μια εποχή υπερκορεσμού είναι προυπόθεση του ευ ζην. Ένα ήρεμο περιβάλλον με minimal άποψη...

MAISON FLOTTANTE

Φωτ. Paul Tahon/ Bouroullec

Οι αρτίστες είναι «φευγάτες» προσωπικότητες και η σταθερότητα λογίζεται σαν μια συμβιβαστική λύση. Η αέναη...

SO SIMPLE

Φωτ.: Studio Phobia

H αρχιτεκτονική και η σωστή εφαρμογή της είναι αυτή που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και αναβάθμιση της...

Gmag [Food] Interview

Πριν από πολλούς αιώνες ο φιλόσοφος Λουκρήτιος είπε ότι «η τροφή του ενός μπορεί να είναι το δηλητήριο ενός άλλου». Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας με την διατροφική δυσανεξία, δηλαδή τροφές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία. Ο ιατρός Στέλιος Πανταζής από το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής μας ενημερώνει.

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ...