MATERA

Γενική άποψη των Σάσσι που είναι σκαμμένα μέσα στον βράχο
Θέα της πόληςΗ εκκλησία της Madona de Idris είναι κυριολεκτικά σκαμμένη μέσα στον βράχο
 σπίτι συγχωνεύεται στο άλλο.
Μια άποψη από τα σπίτια που είναι χτισμένα πάνω από τα σπήλαια όπου το ένα
σπίτι συγχωνεύεται στο άλλο.
κατοίκων της Matera
Το σπήλαιο, di vico Solitario, αποτελεί δείγμα τησς καθημερινότητας των
κατοίκων της Matera
Ο χώρος της κουζίνας
Σκεύη που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή
Δαχτυλήθρες
Η φτώχια τους ανάγκαζε να διορθώνουν τα σπασμένα σκεύη
Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου των σπηλαίων

Το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου
Το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου ήταν το μόνο καταφύγιο αυτής της πόλης

Το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου είναι σκαμμένο στην καρδιά του βράχου

Πολλά κινηματογραφικά έργα γυρίστηκαν στην Matera


βράχο
Οι κατοικίες αποτελπύνταν από ένα τμήμα εξωτερικό και ένα σκαμμένο μέσα στον
βράχο

Υδροροή από κεραμικά στοιχεία
Λεπτομέρια παραθύρου
Ίχνη Παλαιολιθικής εποχής
Τα σοκάκια της πόλης σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές
Αρχιτεκτονική μακέτα της πόλης
Αρχιτεκτονική μακέτα της πόλης
  •  σπίτι συγχωνεύεται στο άλλο.
  • κατοίκων της Matera
  • βράχο
αρχιτεκτονική διακόσμηση

Η Matera σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco ως εξαιρετικό δείγμα τρωγλοδυτικής εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου.

 

Φωτ. Γιώργος Κούκος

Η Matera βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, στην περιοχή Βασιλικάτα, περίπου 60 χλμ. από την πόλη Μπάρι. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό σε αγκαλιάζει με την εμφάνιση της Matera από τον δρόμο. Σπηλιές, χαμόσπιτα, στενά δρομάκια και πεζούλες μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Είναι αυτό το σκηνικό που ενέπνευσε τους αντιπροσώπους της εβδόμης τέχνης και δημιούργησαν κινηματογραφικά έργα που έμειναν χαραγμένα στο μυαλό μας. Πιερ Πάολο Παζολίνι και  «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», το 1964. Μελ Γκιμπσον και «Τα πάθη του Χριστού», το 2004 με τον Τζέιμς Καβίζιελ. Επιπλέον άλλες ταινίες που γυρίστηκαν στη Matera είναι «Ο βασιλιάς Δαβίδ» του Μπέρεσφορντ, το 1985 με τον Ριτσαρντ Γκηρ και « Ο Άνθρωπος των Άστρων » του Τζ. Τορνατόρε το 1996

Η ταυτότητα

 Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας αναφέρονται στην Παλαιολιθική Εποχή 400.000 χρόνια πίσω, ενώ από την Νεολιθική εποχή ο  πλούτος των ευρημάτων αυξάνει. Τον 6πΧ αιώνα η Matera αποτελεί κέντρο της ενδοχώρας της Μεγάλης Ελλάδας. Οχυρώθηκε στην κορυφή ενός υψώματος 400μ. κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Κάτω από τα τείχη δημιουργήθηκαν δυο συνοικίες σκαμμένες στον μαλακό ασβεστώδη βράχο. Το Σάσσο Καβεόζο στα Νότια και το Σάσσο Μπαριζάνο στα Βορειοδυτικά. Αρχικός σκοπός ήταν να φτιάξουν ένα καλά μελετημένο δίκτυο δεξαμενών για την συλλογή και εξοικονόμηση νερού. Με την επέκταση των σπηλαίων δημιουργήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι και στάβλοι για τα ζώα.

Ακμή και παρακμή

Τον δεκατοεβδομο αιώνα μ.Χ. η Matera έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας της Μπαζιλικάτα και κατείχε όλα τα προνόμια ενός διοικητικού κέντρου. Οι κάτοικοι ευημερούσαν και εκμεταλλευόταν τους καρπούς της αγροτικής παράγωγης τους.Με την μεταφορά του διοικητικού κέντρου στην Ποτέντσα άρχισε και η παρακμή που οδήγησε την πόλη στην εξαθλίωση. Οι σπηλιές που χρησίμευαν σαν αποθήκες και στάβλοι έγιναν τα σπίτια των κατοίκων.Ο Κάρλο Λέβι στο βιβλίο του «ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» εντυπωσίασε τον ισχυρό άντρα της εποχής  Άλντιντσε Ντε Γκάσπαρι που επισκέφτηκε την πόλη,  είδε τον τρόπο ζωής τους και εξέδωσε νόμους βάσει των οποίων οι 15.000 κάτοικοι των Σάσσι μεταφέρθηκαν σε καινούργιες συνοικίες της πολιτείας. Η ιδιοκτησία των σπηλαίων περιήλθε στο κράτος το όποιο άρχισε να τα παραχωρεί με μίσθωση σε ιδιώτες, με τον όρο της αναπαλαίωσης. Από το 1993 η Ματέρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της Unesco,ως  δείγμα τρωγλοδυτικής εγκατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου.

Σήμερα

Η Ματερα σήμερα συγκινεί τον επισκέπτη και καταφέρνει να τον μεταφέρει με το σκηνικό της αιώνες πίσω. Το γκρίζο χρώμα της πέτρας σε συνδυασμό με τις  άλλοτε φτωχικές κατοικίες μας γοητεύουν και μια τάση νοσταλγίας για το παρελθόν μας κατακλύζει παρ’ όλη την εξαθλίωση και φτώχια που παραμονεύει σε κάθε σοκάκι.

Πως θα πάτε

Η Ματέρα απέχει από το Μπάρι 65 χιλιόμετρα και από το Μπρίντιζι 130 χιλιόμετρα