ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ιωάννινα
Βόλτα με άμαξα γύρω από το κάστρο.
Το νησί Παμβώτιδας συνδέεται με την πόλη με καραβάκια
Το τζαμί του Ασλάν Πασά
Η λίμνη Παμβώτιδα.
Το νησί Παμβώτιδας συνδέεται με την πόλη με καραβάκια
Νησί
Παραδοσιακές βάρκες
Στις όχθες της λίμνης
Στο νησί οι κάτοικοι ψαρεύουν.
Γεφύρι στο Βοϊδομάτη
Γεφύρι στο Βοϊδομάτη
Γεφύρι στον Αώο
Γεφύρι στον Αώο
Πηγαίνοντας προς Μέτσοβο από Ζαγοροχώρια
Αώος
Μεγάλο Πάπιγκο και Τύμφη

Ζαγόρια
Πάπιγκο
Πάπιγκο
Πάπιγκο
Νησί
Πωγωνιανή

Παμβώτιδα δημιουργεί μια ειδυλλιακή εικόνα χειμώνα καλοκαίρι.
Ο συνδυασμός των βουνών, που περιτριγυρίζουν τα Ιωάννινα, με την λίμνη
Παμβώτιδα δημιουργεί μια ειδυλλιακή εικόνα χειμώνα καλοκαίρι.
Η πόλη των Ιωαννίνων είναι χτισμένη στη δυτική όχθες της λίμνης Παμβώτιδας.
  • Παμβώτιδα δημιουργεί μια ειδυλλιακή εικόνα χειμώνα καλοκαίρι.
αρχιτεκτονική διακόσμηση

Ο συνδυασμός των βουνών, που περιτριγυρίζουν τα Ιωάννινα, με την λίμνη Παμβώτιδα δημιουργεί μια ειδυλλιακή εικόνα χειμώνα καλοκαίρι.

 

 

Φωτ. Studio Μπλε- Γιάννης Μάντακας

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου και βρίσκεται 440 χλμ. από την Αθήνα και 295 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον Ιωάννη, ή από την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που υπήρχε μέσα στο κάστρο πριν την καταστροφή του 1611.

Το νησάκι της κυρά-Φροσύνης, το κάστρο του Αλή Πασά, , το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και το Σπήλαιο, αποτελούν σημεία αναφοράς της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Το Νησί

Το νησί Παμβώτιδας κατοικείται, φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας της πόλης των Ιωαννίνων.
Συνδέεται  με την πόλη με καραβάκια και διαθέτει οχτώ μοναστηριακά συγκροτήματα, γραφικά καταστήματα λαικής τέχνης και εστιατόρια που σερβίρουν τα γνωστά βατραχοπόδαρα.

Το κάστρο

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Ο Αλή Πασά το ξανάκτισε το 1815 σχεδόν εκ θεμελίων. Τα στενά του δρομάκια μας οδηγούν στο λόφο που βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά , θέση που ήταν ο ναός του Αγ. Ιωάννου του προδρόμου που καταστράφηκε το 1611. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το  αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων με ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια αλλά  και με εκθέματα από την Δωδώνη, όπου βρισκόταν το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου. 

Μουσείο  Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Ένας  ξεχωριστός  χώρος που θα σας εντυπωσιάσει.

Δωδώνη

Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα θέατρα του αρχαίου κόσμου, βρίσκεται 22χλμ νοτίως των Ιωαννίνων.

Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούνται από 46 πανέμορφα χωριά μέσα στο δάσος με απίστευτες ομορφιές και μοναδική θέα. Τα περισσότερα χωριά στο Ζαγόρι,  είναι παραδοσιακοί οικισμοί όπου ο  επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα παραδοσιακά σπίτια που φτιάχνονταν από πέτρα και ξύλο . Βεβαίως τα ζαγοροχώρια προσφέρουν εξαιρετικά  παραδοσιακά φαγητά  ! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις περίφημες πίτες,  τα γλυκά του κουταλιού και τα διάφορα κρεατικά. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής όπως το φαράγγι του Βίκου, οι δρακόλιμνες, αλλά και τα πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης μας προδιαθέτουν  για πεζοπορία, mountain bike , αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, καγιάκ.

Φαράγγι του Βίκου

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς το φαράγγι του Βίκου είναι να το διασχίσει μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, η διαδρομή διαρκεί περίπου 6 ώρες και είναι απίστευτης ομορφιάς. Χαρακτηριστικά σημεία όπου μπορεί κάποιος να έχει μια πανοραμική άποψη του φαραγγιού είναι το χωριό Βίκος, ο δρόμος προς τοΜεγάλο Πάπιγκο, η Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι και η Μπελόη κοντά στο Βραδέτο.

Δρακόλιμνη Τύμφης

Η μία δρακόλιμνη βρίσκεται στην Τύμφη, σε υψόμετρο 2050m, Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.