ΦΕΝΕΟΣ

Στυμφαλία λίμνη
Στυμφαλία λίμνη
Στυμφαλία λίμνη


Λίμνη Δόξα

έχει δική του συγκλονιστική ομορφιά
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου
έχει δική του συγκλονιστική ομορφιά
τριώροφο, επιβλητικό και εντυπωσιακό οικοδόμημα
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είναι ένα
τριώροφο, επιβλητικό και εντυπωσιακό οικοδόμημα

Ο ναός είναι στη μέση της αυλής και γύρω τριώροφο συγκρότημα κελιών
 Αξιόλογο είναι επίσης και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού
Ολόκληρος ο ναός είναι εικονογραφημένος με τοιχογραφίες σπάνιας τέχνης.
Αξιόλογο είναι επίσης και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού
Εξωτερικά το μοναστήρι έχει ωραιότατες βεράντες με τζαμαρία
καταπακτή που ανεβαίνει κανείς στο «Κρυφό Σχολειό».
Στη δυτική πλευρά του ναού, πίσω από το νάρθηκα, στην οροφή, υπάρχει
καταπακτή που ανεβαίνει κανείς στο «Κρυφό Σχολειό».

Λίμνη Δόξα
Λίμνη Δόξα
Γύρω από τη λίμνη το τοπίο ειναι εντυπωσιακό

επειδή εκεί βρισκόταν παλιά το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο,
επειδή εκεί βρισκόταν παλιά το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Η περιοχή ενδείκνυται για ποδηλασία και ιππασία .
Το νησάκι με το εκκλησάκι


Η ομορφιά τησ λίμνης το ξημέρωμα σου κόβει την ανάσα
Ο ήλιος βγαίνει και η ζωή γύρω από τη λίμνη ξεκινά
  • έχει δική του συγκλονιστική ομορφιά
  • τριώροφο, επιβλητικό και εντυπωσιακό οικοδόμημα
  •  Αξιόλογο είναι επίσης και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού
  • καταπακτή που ανεβαίνει κανείς στο «Κρυφό Σχολειό».
  • επειδή εκεί βρισκόταν παλιά το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
αρχιτεκτονική διακόσμηση

Η ορεινή Κορινθία, ένας επίγειος παράδεισος μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα, αποτελεί  ιδανικό προορισμό για τις μικρές       αποδράσεις σας.

                                                           Φωτ. Γιώργος Κούκος

 

Η διαδρομή  Κόρινθος, Κιάτο ,Στυμφαλία είναι εύκολη και ευχάριστη. Έντονα ορεινή, στο δεύτερο τμήμα της ,αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά το χωριό Καλλιανοί, όταν η μυθική λίμνη κυριαρχεί στο τοπίο. Η τεχνητή Λίμνη Δόξας με τα πεύκα και τα έλατα τριγύρω της και το εκκλησάκι του Αγίου Φανούριου στο μέσο της, φαίνεται  μπροστά μας καταγάλανη και ονειρική. Στη συνέχεια έρχεται η γεμάτη από έλατα  Καστανιά και πάνω από το χωριό, σε υψόμετρο 1.200 μ., βρίσκεται το υψίπεδο του Φενεού.

Ο Δήμος Φενεού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κορινθίας και χαρακτηρίζεται από εικόνες που μας θυμίζουν τοπία της Ελβετίας. Τα χωριά του Δήμου απλώνονται στο ομώνυμο οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα από το Χελμό και τη Ζήρεια.
Η περιοχή του Φενεού συνδέεται με μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία. Το οροπέδιο που σχηματίζεται, παλιότερα πλημμύριζε από τα νερά των ποταμών Δόξα και Όλβιου και ακόμα φαίνεται στα γύρω βουνά το όριο που έφταναν τα νερά της λίμνης. Σύμφωνα με το μύθο οι καταβόθρες όπου εξαφάνιζαν τα νερά της λίμνης ήταν οι πύλες του Άδη. Σήμερα κοντά στην παλιά λίμνη έχει δημιουργηθεί νέα τεχνητή με το όνομα Δόξα.
Πάνω από την λίμνη βρίσκεται η Μονή Αγίου Γεωργίου, του 16ου αιώνα και  κοντά στο χωριό Καλύβια τοποθετείται η ακρόπολη της αρχαίας Φενεού με ναό αφιερωμένο στον Ασκληπιό

Λίμνη Δόξα 

Η μικρή και πανέμορφη Λίμνη Δόξα βρίσκεται σε  ένα μεγάλο οροπέδιο με σχήμα σχεδόν τριγωνικό, περιτριγυρισμένο από βουνά με πυκνά δάση, κι έχει ως φυσικά του όρια τρία βουνά: την Κυλλήνη βόρεια, τον Ολίγυρτο ανατολικά-νότια και την οροσειρά του Χελμού δυτικά.
Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε το 1998. Στα νερά της θα δείτε να καθρεφτίζονται οι ψηλές κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης, ενώ πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο, επειδή εκεί βρισκόταν παλιά το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου

Σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την λίμνη βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου το οποίο χτίστηκε το 1610 και από το μπαλκόνι του προσφέρεται υπέροχη θέα.
Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό της εκκλησίας του είναι εκπληκτικές. Το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας καθώς στο πατάρι της εκκλησίας λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό αλλά και κατά την Επανάσταση οι πατέρες της μονής θυσίασαν όλα τα υπάρχοντα τους για τον Αγώνα.

Η περιοχή

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τα μικρά γραφικά χωριά που βρίσκονται κοντά στην λίμνη. Από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου ο δρόμος οδηγεί στο Φενεό, το Στενό και την Γκούρα. Αφού περάσετε το Στενό, ο δρόμος συνεχίζει προς βορρά ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Όλβιου. Η παράκαμψη δυτικά του δρόμο προς τον Ταρσό οδηγεί στο Φενεό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και το Λαογραφικό μουσείο του φορτωμένο με μνήμες και παραδόσεις του τόπου.Νότια της Γκούρας βρίσκεται το Μεσινό και πολύ κοντά του, λίγο δυτικότερα, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Φενεού. Στην Γκούρα αξίζει κανείς να σταθεί και να θαυμάσει την πανέμορφη πλατεία της με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, κατοικίες των οπλαρχηγών της Επανάστασης. Επόμενος σταθμός το Στενό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια στάση να ξεδιψάσει στη βρύση του χωριού. Στα ερημοχώρια του Άνω και Κάτω Ταρσού αξίζει να επισκεφτείτε το έρημο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου. Ο ναός του μοναστηριού είναι χτισμένος σε μια σχισμή του βράχου, πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια.
Κατηφορίζοντας από τη δυτική πλευρά της Ζήρειας και με καταπληκτική θέα ολόγυρα, θα συναντήσετε το πρώτο χωριό της Φενεού, τη Μοσιά, χτισμένη σε μια πλαγιά πάνω από τον κάμπο με αμφιθεατρική κλίση.
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Πανόραμα με τον περίφημο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο χώρο του Κοιμητηρίου. Χαρακτηριστικό, στις τοιχογραφίες των αγίων οι Τούρκοι έχουν “βγάλει” τα μάτια. Μια ακόμα βόλτα που μπορείτε να κάνετε είναι στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς, στη λίμνη Δασίου. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, ένα ξέφωτο ανάμεσα στα έλατα.

Δραστηριότητες

Η ορεινή Κορινθία προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων. Εάν σας αρέσει η πεζοπορία και η ποδηλασία στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και να ανακαλύψετε κρυμμένες ομορφιές. Επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία ,τοξοβολία ,paintball κ.α.